Pieprz zielony jest bardziej łagodny od czarnego, ma w dodatku bardzo ciekawy, delikatnie lekko słodkawy smak. Znając tajniki wykonania sosu, można go stosować nie tylko do mięs, jest równie świetny do makaronu.
Składniki
2 piersi z kurczaka
Na sos:
- 400 ml śmietanki do gotowania
- 250 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
- 75 ml brandy
- 50 gramów masła
- dwie łyżki zielonego pieprzu
- pieprz mielony
- sól
Przygotowanie sosu:
W rondlu podgrzewamy masło aż się rozpuści, dodajemy dwie łyżki pieprzu, a po kilku minutach dodajemy brandy. Gotujemy na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje, a następnie wlewamy do rondla zarówno śmietanę, jak i bulion mięsny. Zmniejszamy ogień i mieszamy aż sos zgęstnieje. Kiedy ma pożądaną konsystencję, dodajemy sól i czarny pieprz.
Pierś z kurczaka kroimy na filety, rozbijamy tłuczkiem i smażymy na patelni. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Najlepiej smakuje podawana z ziemniaczanym puree.