Aby twoja zupa była pyszna, użyj selera dobrej jakości, który jest bardzo świeży i pełen smaku.
Przepis na tę zupę stanowi również doskonałą bazę dla wielu innych kremów warzywnych. Możesz zawsze zamienić seler na grzyby, szparagi, brokuły, cukinię itp.
Składniki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona na kawałki
2 pory
1 duży seler pokrojony w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
2 litry bulionu z kurczaka lub warzyw
2 łyżeczki soli
160 ml mleczka kokosowego
świeże zioła, jeśli masz pod ręką
Dobrze wyczyść por, pozostawiając tylko biało-jasnozieloną część i posiekaj na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, por i smaż przez około 10 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka minut, aż zacznie pachnieć.
Wlej bulion do garnka. Dodaj pokrojony w kostkę seler. Przykryj garnek, gotując na wolnym ogniu przez 20 minut – sprawdź, czy seler jest miękki.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko. Użyj miksera ręcznego, aby zmiksować wszystkie składniki, pozostawiając je tak drobne i kremowe, jak chcesz.
Zupę na talerzach udekoruj mielonym czarnym pieprzem i świeżymi ziołami, jeśli je masz.