Ta bawarska sałatka ziemniaczana serwowana jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest wyśmienita, jeśli raz ją zrobicie, będzie do niej wracać. Jej sekret leży w zalewie, do której wrzucamy ziemniaki.
Ponieważ zawsze używamy do niej ciepłych ziemniaki, olej należy dodawać dopiero na samym końcu. Dopiero gdy plastry ziemniaka wchłoną marynatę , sałatkę polewa się olejem na krótko przed podaniem.
Składniki:
1 średniej wielkości ogórek konserwowy i 1/4 szklanki octu ze słoika
1 mała, czerwona cebula
½ kilogram ziemniaków
½ szklanki bulionu
2 łyżki octu jabłkowego
szczypiorek lub pietruszka
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Wykonanie:
Umyte, nieobrane ziemniaki wrzuć do rondla i gotuj przez około 20 do 25 minut, w zależności od ich wielkości.
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj marynatę.
Pokrój ogórka w drobną kostkę i włóż kostki ogórka do miski. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Dodaj kostki cebuli do kostek ogórka i polej wszystko zimnym bulionem. Teraz dodaj ocet i dopraw solą i pieprzem.
Następnie pokrój szczypiorek na małe kawałki. Jeśli wolisz smak pietruszki, zamiast szczypiorku możesz umyć i posiekać świeżą pietruszkę.
Dodaj posiekaną zieleninę do miski i dobrze wymieszaj marynatę.
Gdy tylko ziemniaki będą ugotowane, wylej wodę i zdejmij skórkę z jeszcze gorących ziemniaków.
Pokrój je na plasterki, gdy są jeszcze ciepłe i dodaj je bezpośrednio do miski z marynatą.
Bawarska sałatka ziemniaczana jest prawie gotowa. Jeśli chcesz zjeść ją na zimno, przed podaniem odstaw na przynajmniej godzinę, aby ziemniaki miały wystarczająco dużo czasu na wchłonięcie marynaty.
Tuż przed podaniem dodaj trochę oleju i jeszcze raz wymieszaj.
Jeśli chcesz, aby sałatka była nieco bardziej treściwa, możesz dodać boczek.
100 gramów wędzonego boczku pokrój w drobną kostkę.
Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni krótko, a następnie dodaj do sałatki ziemniaczanej.