Jeśli znudziły wam się wędliny ze sklepu, polecamy domowy schab ze śliwką i czosnkiem. Przepis jest bardzo prosty, mięso wychodzi zawsze soczyste.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
garść wędzonych śliwek
5-6 ząbków czosnku
lubczyk
wędzona papryka
sól
olej
Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, lekko smarujemy olejem, następnie nacieramy przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyjmujemy minimum pół godziny przed pieczeniem. Za pomocą małego, ostrego nożyka wycinany kieszonki, w które wkładamy śliwki i czosnek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy mięso i czekamy aż się zarumieni (około 10-15 minut). Pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Kiedy schab jest podpieczony w wierzchu, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, dolewamy odrobinę wody na dno naczynia i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy 1 godzinę bez odkrywania. Gotowe.
Mięso możemy jeść na ciepło lub na zimno. Jeśli chcemy potraktować schab jako wędlinę, przed krojeniem należy go dobrze schłodzić.