Śledzie są bardzo zdrowe i możemy spożywać je w różnych wariantach. Dostarczają witaminy D, E, oraz witaminy z grupy B, w tym B12, a ich spożywanie poprawia humor, gdyż wpływa wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Ponieważ serotonina to „hormon szczęścia”, częste jedzenie śledzi poprawia nam samopoczucie.
Mają też kwasy Omega-3. Wpływają one korzystnie na metabolizm zwiększając go i wzmagając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. pracować sprawniej. Dlatego, choć śledzie choć same w sobie są kaloryczne, jednak nie tuczą, jakby się wydawało.
W tej wersji, z tłustą śmietaną, nie są niskokaloryczne, są za to wyśmienite!
Składniki:
200 g filetów śledziowych
1 cebula
1 jabłko słodkie
200 g śmietany
jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
2 ogórki kiszone
odrobina koperku i szczypiorku
500 g ziemniaków
1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. W misce mieszamy śmietanę, jogurt, musztardę, dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy.
2. Gotujemy ziemniaki w mundurkach.
3. Kiedy ziemniaki są prawie gotowe, na talerzu układamy kawałki fileta, przekładając je naszym sosem. Jeśli ktoś woli, może śledzie z sosem wymieszać.
4. Dokładamy gorące ziemniaki, danie posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem, możemy ozdobić jabłkiem.