Turron to rodzaj nugatu, zrobionego z miodu, cukru, białek jaj z dodakiem orzechów laskowych, piniowych lub migdałów. Robiony jest w dwóch postaciach – twardy, w którym są całe migdały i ten pochodzi z Alicante, lub miękki, ciągnący się, w którym migdały czy orzechy ucierane są na miazgę. Podaje się go w kostkach, a ten twardy z Alicante przykryty jest opłatkiem. Podczas świąt Hiszpanie dzielą się nim z rodziną i bliskimi osobami.
Skąd wziął się turron? - prawdopodobnie powstał jeszcze podczas najazdu Arabów na Półwysep Iberyjski, bo to oni przywieźli do Hiszpanii cukier i miód pomarańczowy.
Dziś turrony są na tyle popularne, że są w całorocznej sprzedaży i robi się je maszynowo, a nie ręcznie. Jednak te robione według starych przepisów, nie dość, że sporo kosztują, to muszą być wytworzone ściśle według receptur pilnowanych przez Radę Turronów Jijona i Alicante.
Na zdjęciu możecie zobaczyć tradycyjne turrony w najbardziej obleganym przed świętami sklepie na Calle del Angel w Barcelonie.
Oczywiście turron nie zastąpi w Polsce opłatka, niemniej jednak jest tak smaczny, że podajemy przepis na jego wykonanie:
Składniki na turron z Jijony:
300 g migdałów lub mielonych migdałów
200 miodu
100 g drobnego cukru
2 białka
opcjonalnie skórka z 1/2 cytryny
Migdały należy podprażyć na suchej patelni. Gdy się zarumienią, dobrze kilka razy zmielić. Miód podgrzewać garnku ok. 25 min. mieszając, aż zgęstnieje. Białka ubić na pianę i włożyć do garnka, który wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek wlać gorący miód i ubijać na parze około pół godziny Dodać migdały i skórkę z cytryny i mieszać masę, aż będzie puszysta. Dno formy czy pojemnika wyłożyć opłatkami lub waflem, wylać na nie masę, przykryć kolejnym opłatkiem czy waflem. Wafel należy obciążyć, aby dobrze przywarł. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Smacznego!