Z powodu położenia geograficznego, niemiecka kuchnia jest bardziej zbliżona do naszej, dominują w niej dania treściwe, no i najczęściej dość kaloryczne. Ale są naprawdę bardzo smaczne. Tym razem polecamy zapiekankę z kiełbasy i jabłek.
Składniki:
1 łyżka oleju
0,5 kg kiełbasy
duża cebula
majeranek
kminek mielony
200 g śmietany
3 jajka
sól,
100 g żółtego sera
6 – 8 kromek bułki paryskiej
2-3 jabłka
Cebulę kroimy w grubsze piórka, kiełbasę w kawałki ok. 5 cm. Naczynie żaroodporne stawiamy na kuchence, rozgrzewamy olej i smażymy przez chwilę kiełbaski z cebulą, aż kiełbaski będą rumiane. Odstawiamy.
Jabłka obieramy, kroimy na cztery części, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Kromki bułki kroimy na pół. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bułkę wkładamy pomiędzy kiełbaski, zasypujemy jabłkami. Kładziemy na wierzchu żółty ser w plastrach.
W garnuszku dobrze mieszamy śmietanę z jajkami, kminkiem i majerankiem. Uwaga z solą, bo kiełbasa jak się wytopi potrafi być słona!
Zalewamy śmietaną zapiekankę i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut. Jeśli wierzch za bardzo się rumieni, należy przykryć naczynie folią aluminiową.