Jabłko to źródło witaminy C, która wzmacnia naturalne siły obronne organizmu przed infekcjami i wpływa na syntezę kolagenu, który napina skórę. W owocach też znajdziemy witaminę B, A, beta karoten i luteiny. Dlatego warto jeść jabłek jak najwięcej.
Jak zrobić pyszny deser z pieczonych jabłek?
Składniki:
1 łyżka rodzynek
2 łyżki rumu lub brandy
60 g masła
4 niezbyt duże jabłka
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
4 łyżki miodu
2-3 szczypty cynamonu w proszku
Na sos:
1 laska wanilii
1/4 l mleka
200 g śmietanki
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
2 żółtka
60 g cukru
Polej rodzynki rumem w małej miseczce i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wlej do garnka 200 ml śmietanki i pół mleka, dołóż wanilię. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie w małej miseczce trzepaczką wymieszaj mąkę/skrobię z resztą mleka, żółtkami i cukrem. Wlej do rondla, mieszając i doprowadź wszystko do wrzenia na średnim ogniu. Zdejmij z kuchenki i pozwól mu ostygnąć. Zostaw laskę wanilii w sosie i wyjmij ją przed samym podaniem.
Wysmaruj małe naczynie do pieczenia 1 łyżką masła. Umyj jabłka, zetnij górną część i wydrąż od góry, wycinając gniazda. Umieść jabłka w naczyniu otworami skierowanymi do góry i natrzyj je sokiem z cytryny od wewnątrz.
Pozostałe masło (oprócz 1-2 łyżeczek) wymieszaj z 4 łyżkami miodu i rodzynkami z rumem i dopraw cynamonem. Wypełnij nadzieniem jabłka, nałóż na każde płatek masła. Całość włożyć mocno do jabłek i nałożyć 1 płatek masła. Możesz je przykryć odciętymi górnymi częściami. Piecz przez 25-30 minut.
Gorące jabłka podawaj na głębokich talerzach i polej je sosem waniliowym.