To popularne ciasto na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Kojarzony z kuchnią austriacką – wiedeńską. Stał się modny w XVIII wieku.
Najstarszy przepis na strudel Millirahmstrudel z 1696 r., w postaci rękopisu znajduje się w Bibliotece Miasta Wiednia. Nasz strudel jest znacznie łatwiejszy w wykonaniu:
Składniki:
4 jabłka
1 opakowanie ciasta filo – kupuje się gotowe w marketach, potrzebujemy 8 arkuszy
30 gr rodzynek
2 łyżki brązowego cukru
40 gr masła
cynamon w proszku
cukier puder do posypania
Jabłka trzeba obrać ze skórki i wyjąć pestki i pokroić je w małe kostki.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej połowę masła na średnim ogniu. Niech się rozpuści, a wtedy dodaj kawałki jabłka. Dobrze wymieszaj i pozwól jabłkom zmięknąć, zajmie to około 5 minut.
Dodaj brązowy cukier i łyżeczkę cynamonu, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj trochę wody (około 50 ml, czyli 1/4 szklanki). Mieszaj, aby jabłko karmelizowało się jeszcze przez 5 minut i dodaj rodzynki. Przestudź.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Resztę masła przełóż do szklanki i wstaw do mikrofalówki na 5-10 sekund, aż się rozpuści.
Weź arkusz ciasta filo i rozłóż go. Posmaruj odrobiną masła i połóż kolejny arkusz na wierzchu. Pamiętaj, aby podczas pracy trzymać resztę ciasta filo w opakowaniu, ponieważ łatwo wysycha i pęka.
Ułóż 1/4 nadzienia jabłkowego na krótszym boku, zostawiając od góry i dołu ciasta po około 5 centymetrów. Teraz zegnij na całej długości górną i dolną krawędź, kładąc ją na końcu na jabłkach. Następnie zawijaj ciasto, zaczynając od strony z jabłkami. Kolejne strudle robimy w ten sam sposób. Smarujemy je na wierzchu roztopionym masłem.
Wyłóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut, obserwuj, kiedy się lekko zarumienią.
Wyjmij strudle z piekarnika i odstaw tylko na 5 minut, ponieważ strudel jest najlepszy na gorąco. Połóż je na talerzu, na którym będziesz je podawać, a na wierzchu posyp cynamonem i cukrem pudrem.
Zalej sosem waniliowym, który zrobisz w trakcie gdy ciasto się piecze.
Składniki:
1 laska wanilii
1/4 l mleka
200 g śmietanki
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
2 żółtka
60 g cukru
Wlej do garnka 200 ml śmietanki i pół mleka, dołóż wanilię. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie w małej miseczce trzepaczką wymieszaj mąkę/skrobię z resztą mleka, żółtkami i cukrem. Wlej do rondla, mieszając i doprowadź wszystko do wrzenia na średnim ogniu. Zdejmij z kuchenki i pozwól mu ostygnąć. Zostaw laskę wanilii w sosie i wyjmij ją przed samym podaniem.
Można do ciasta z sosem dołożyć również gałkę lodów waniliowych.