Danie jest proste i mało pracochłonne, a efekt przechodzi oczekiwania. Jeśli raz spróbujecie, będziecie powtarzać! Szczególnie, że kapusta jest bardzo zdrowa i warto jej jeść jak najwięcej.
Składniki
600 g kapusty włoskiej
1 cebula
1 łyżka oleju
100 g chudej szynki w kostkach
50 g boczku
100 ml bulionu warzywnego (instant)
śmietanka do zup 200 ml
150 g makaronu – wstążki, muszelki itp.
sól, pieprz
odrobina posiekanej pietruszki
Oczyść, umyj i pokrój kapustę w paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim szynkę, boczek i cebulę. Dodaj kapustę i krótko smaż. Dodaj bulion, śmietankę i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, dodaj do kapusty, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerze i posyp pietruszką na wierzchu.