To ptak, który, na wolności zamieszkuje Afrykę na południe od Sahary. Prowadzi naziemny tryb życia, w sytuacji zagrożenia raczej ucieka pieszo, niż fruwa. Jest wytrwałym biegaczem, może przebiec do 5 km dziennie. Dożywa nawet do 12 lat! W wielu krajach została udomowiona, jest hodowana dla smacznego mięsa i jaj. I faktycznie jej mięso odpowiednio przyrządzone, rozpływa się w ustach.
Oto przepis na perliczkę pieczoną z jabłkami:
Składniki:
perliczka
4 jabłka
garść rodzynek
½ szklanki wermutu
czosnek, ulubione zioła, sól
olej
Perliczkę nacieramy ziołami, solą i czosnkiem, odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić a cała noc.
Ścinamy górę jabłek z korzonkiem, kapelusiki zostawiamy. Wydrążamy gniazda nasienne, robiąc miejsce na rodzynki. Wypełniamy jabłka rodzynkami z wermutem, przykrywamy kapelusikami, żeby wermut nie odparował, a dostał się do miąższu i odstawiamy.
Perliczkę wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego, lejemy odrobinę oleju na dno – musi zostać miejsce dla jabłek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Kiedy się zarumieni, dolewamy na dno wodę i układamy jabłka. Samą perliczkę przykrywamy ściśle folią, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy około 40 – 50 minut w zależności od wagi. Jeśli kapelusiki jabłek zaczną się zanadto rumienić, też przykrywamy folią.
Perliczka wyśmienicie smakuje z puree. Oto prosty przepis:
Składniki:
800 g ziemniaków
150 ml mleka
40 g masła
2 łyżki śmietany
odrobina tartej gałki muszkatołowej
Sól
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie i dobrze odcedzamy. Tłuczkiem rozbijamy na jednolitą masę, tak aby nie było grudek. W garnuszku podgrzewamy mleko, masło, śmietanę i gałkę muszkatołową. Mieszamy dokładnie. Dodajemy do ziemniaków i tłuczkiem ponownie ubijamy wszystko na jednolitą masę. Purre jest gotowe!