Od 20 września 2010 r. na hiszpańskiej Antenie 3 prowadzi program ”Karlos Arguiñano w Twojej kuchni”. Dziś przepis na pstraga po prowansalsku, nadziewanego szpinakiem i szynką.
Składniki (4 osoby):
4 pstrągi
250 gr. szpinaku
2 pory
4 marchewki
4 plastry szynki serrano
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
woda
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Pieprz
posiekana pietruszka
Marchewki obierz ze skórki, pokrój na około 4-centymetrowe kawałki. Gotuj w rondelku z wodą i solą przez 10 minut. Odcedź i odstaw.
Oczyść pory i drobno je posiekaj. Podsmaż je na patelni z odrobiną oleju. Pokrój szynkę i dodaj. Dodaj posiekany szpinak. Podsmaż warzywa i odstaw.
Usuń środkowe i boczne ości z pstrąga, rozłóż rybę. Posól, napełnij farszem, zamknij (można użyć wykałaczek) i ułóż na blasze nasmarowanej oliwą z oliwek. Podlej je odrobiną oleju.
Aby zrobić prowansalską bułkę tartą wymieszaj bułkę z mielonym czosnkiem i natką pietruszki. Pstrągi posyp prowansalską bułką i piecz w piekarniku w temperaturze 200º C przez 10-12 minut - wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Podawaj pstrągi z gotowaną marchewką, posypaną natką.