Wszyscy znamy tradycyjne śledzie w śmietanie czy w oleju. Tu przepis na śledzie w domowym aksamitnym musztardowo - miodowym sosie. Zaskoczycie rodzinę i gości.
Składniki:
2-3 płaty śledziowe solone
1 cebula
1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
1 łyżka musztardy sarepskiej
2-3 łyżki oleju
1 łyżka majonezu
2-3 łyżki miodu
2 ząbki czosnku zgniecionego na prasce
garść posiekanego kopru
3 łyżki białego octu winnego
Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Cebulę w pokrojoną w piórka zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut.
Sos do śledzi robimy mieszając wszystkie składnik tak, aby uzyskać aksamitną masę. Śledzie wyjmujemy z wody, płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Cebulę odcedzamy dokładnie. Śledzie kroimy na około 3 cm kawałki, układamy w słoiku, przekładamy cebulą i marynatą.