Podajemy prosty przepis na bawarską golonkę w piwie. Rozpływa się w ustach.
Składniki
2 marchewki duże
2 pietruszki duże
2 cebule
2 - 4 szt. golonki wieprzowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kminku
3 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżki smalcu
2 szt. liści laurowych
400 ml bulionu mięsnego
300 ml jasnego piwa
-
Oczyść marchewkę i pietruszkę, pokrój na grube plastry, obierz cebule, pokrój na ćwiartki,
Zmieszaj sól, pieprz, kminek i majeranek i dokładnie natrzyj przyprawami golonkę.
Rozgrzej w naczyniu żaroodpornym smalec i obsmaż dookoła golonki. Dodaj marchew, pietruszkę, cebulę i liście laurowe, krótko podsmaż z golonką, a następnie wlej połowę bulionu i połowę piwa.
Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 ° C i duś przez około 2,5 godziny. W tym czasie obracaj golonki i dolewaj pozostały bulion i piwo.
Sprawdź, czy golonki są miękkie. Jeśli tak, podnieś temperaturę do 220 ° C, odcedź golonki i połóż na ruszcie do uzyskania chrupkości. Pod ruszt można położyć blachę do pieczenia, aby nie pobrudzić piekarnika tłuszczem.
W międzyczasie z warzyw, w których piekły się golonki można zrobić sos. Wystarczy przelać zawartość naczynia do garnka, wyjąc liście laurowe i resztę zblendować.