Smak tej zupie nadaje chorizo. To tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny przyprawianej wędzoną papryką. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Dziś chorizo kupimy w większości marketów bez problemu.
Składniki
4 cebule
3-4 ząbki czosnku
300 g chorizo
1 kg ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
2,5 litra bulionu (może być z kostki)
1 kg oczyszczonego jarmużu (alternatywnie kapusta włoska)
sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Zdjąć skórkę z chorizo, i pokroić kiełbasę w kiełbasę na plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę, czosnek i chorizo. Dodajemy ziemniaki i 2 1⁄4 l bulionu, doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie jarmuż myjemy, i grubo siekamy. Krótko parzymy gorącą wodą, aby nie miał gorzkiego smaku. Dodajemy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.