Kurkuma to żółta przyprawa zawierająca kurkuminę, substancję o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Może ona również powstrzymać progres wirusa nawet na poziomie molekularnym – wynika z badań przeprowadzonych na George Mason University oraz Johns Hopkins University.
Warto więc zrobić z niej pyszną zupę, którą serwujemy z pieczoną ciecierzycą.
Składniki:
2 cebule
750 g ziemniaków
3 łyżki oleju sezamowego
1 l mleka migdałowego
kurkuma, curry, wędzona papryka w proszku
sól, pieprz
1 puszka ciecierzycy
3 łodygi zielonej pietruszki
1-2 łyżki soku z limonki
Obierz cebulę, pokrój na małe kawałki. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż na nim ziemniaki i cebulę. Dodaj mleko migdałowe i 1 łyżeczkę kurkumy. Przykryj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie opłucz ciecierzycę w durszlaku zimną wodą i dobrze osusz. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju, dodaj po 1⁄2 łyżeczki curry i papryki, odrobinę soli i pieprzu. Dodaj ciecierzycę i delikatnie wymieszaj. Rozłóż ciecierzycę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym (kuchenka elektryczna: 200 ° C / piekarnik z termoobiegiem: 180 ° C) przez ok. 15–20 minut.
Zblenduj zupę. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Rozlej na talerze i posyp pieczoną ciecierzycą.