Składniki:
300 g migdałów lub mielonych migdałów
200 miodu
100 g drobnego cukru
2 białka
opcjonalnie skórka z 1/2 cytryny
Migdały należy podprażyć na suchej patelni. Gdy się zarumienią, dobrze kilka razy zmielić. Miód podgrzewać garnku ok. 25 min. mieszając, aż zgęstnieje. Białka ubić na pianę i włożyć do garnka, który wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek wlać gorący miód i ubijać na parze około pół godziny Dodać migdały i skórkę z cytryny i mieszać masę, aż będzie puszysta. Dno formy czy pojemnika wyłożyć opłatkami lub waflem, wylać na nie masę, przykryć kolejnym opłatkiem czy waflem. Wafel należy obciążyć, aby dobrze przywarł. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Smacznego!
Skąd wziął się turron? Przeczytaj: Hiszpania - turron zamiast opłatka