SKŁADNIKI:
1,2 kilograma mąki
100 gram masła
200 gram brązowego cukru
15 żółtek
2 szklanki mleka
proszek do pieczenia
smalec do smażenia
250 gram ulubionych konfitur
kieliszek araku
PRZYGOTOWANIE:
Zaparz mąkę szklanką wrzącego mleka poczekaj aż zaparzona masa ostygnie i w międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem. Sprawdź czy masa jest już chłodna, jeśli tak wymieszaj ją dokładnie z żółtkami, rozpuszczonym masłem oraz pozostałym mlekiem aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Połącz pozostałą mąkę z paczką proszku do pieczenia i połącz ją przesiewając, z uzyskaną wcześniej masą. Ciasto musi wchłonąć cały tłuszcz. Dokładnie wyrób aż zacznie się odklejać od dłoni. Kiedy masa będzie już prawie gotowa dodaj kieliszek araku (sekretny składnik).
Pamiętaj aby nie rozwałkować ciasta. Wyjmij je na stół lub stolnicę, posyp mąką i rozciągaj na małe porcje. Formuj z nich kulki - wielkość zależy wyłącznie od twojej inwencji twórczej. W każdej kulce zrób wglębienie, do którego nałóż ulubioną konfiturę (odsączoną wcześniej z soku). Zalep wgłębienie ciastem i jeszcze raz uformuj w dłoniach kulkę.
Pączki smaż na gorącym smalcu - tłuszcz nie może być zbyt gorący ponieważ spalisz pączki, ale jeśli będzie za zimny mogą być gumowate. Przewracaj widelcem, aby zarumieniły się z obydwu stron, wyjmij łyżką cedzakową i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
A tu przepis na bezglutenowa donaty!