Ten szybki biszkopt z masą zrobisz nawet wtedy, jeśli nie masz wprawy w pieczeniu ciast.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
szklanka cukru trzcinowego
5 jajek
szklanka mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina oliwy z oliwek do wysmarowania blachy
SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:
30 dkg obranych orzechów włoskich
garść obranych orzechów laskowych
garść orzechów nerkowca lub innych ulubionych
kostka masła
20 dkg cukru trzcinowego
3 łyżki stołowe wody
PRZYGOTOWANIE:
Na początek ubij białka ze wszystkich jaj na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno: żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłóż na natłuszczoną oliwą blachę i piecz w temperaturze 180-200 stopni C przez ok. 15-20 minut. Pozostaw do wystygnięcia, w międzyczasie przygotuj masę. Zagotuj w małym rondelku masło, wodę oraz cukier. Gdy zauważysz, że cukier całkowicie się rozpuścił dodaj rozdrobnione orzechy (zawiń orzechy w ściereczkę i rozbij je wałkiem lub tłuczkiem). Gorącą masę orzechową delikatnie wylej na ostygnięty biszkopt. Poczekaj aż trochę ostygnie.
SMACZNEGO!