Chociaż najbardziej popularny jest przepis na żurek podawany w chlebie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby poznać jego inne receptury, np. tę na niezwykle smaczny żurek z twarogiem.
Składniki:
- 0,5 litra żurku
- 25 dkg białego półtłustego sera
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg wędzonego boczku
- łyżeczka smalcu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- majeranek
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
Możesz własnoręcznie przygotować zakwas. Wystarczy, że zalejesz szklankę żytniej mąki taką ilością wody, aby w naczyniu powstała gęsta masa. Woda której użyjesz musi być ciepła, tak samo jak miejsce, w które odstawisz na tydzień swój zakwas. Nic prostszego. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu, za to ogromną ochotę na żurek najlepiej jeśli kupisz żurek w butelce. Ten w proszku może się nie rozpuścić prawidłowo i smak niestety również nie będzie ten sam.
Do pół litra żurku dodaj pół litra wody i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie na smalcu podsmaż pokrojony w paseczki boczek, powinien być chrupiący. Kiedy żurek zagotuje się dodaj do niego wędlinę. Gotuj go jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj majeranek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka. Gotuj jeszcze chwilę. Odsącz ser - dobrze odciśniesz go przez podwójną warstwę gazy. Na spodzie talerzy, w których będziesz podawać zupę rozłóż ser oraz chleb pokrojone w kostkę. Zalej gorącą zupą.