Do przyrządzenia około 16-stu ciasteczek będziedziesz potrzebowała:
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki wanilii
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao oraz 2,5 łyżeczki kakao
- 1/4 łyżeczki oraz 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza.
2. Wysmaruj formę do pieczenia tłuszczem.
3. Wymieszaj w misce: olej roślinny, cukier i wanilię.
4. Dodaj jajka, dalej miksuj aż masa stanie się gładka, a wszystkie składniki idealnie się połączą.
5. W osobnym naczyniu połącz ze sobą: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
6. Ostrożnie, delikatnie mieszając połącz ze sobą obydwie masy - jajeczną i czekoladową.
7. Wlej ciasto do formy, rozprowadź równomiernie.
8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
9. Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki: wbij patyczek w ciasto i wyciągnij - jeśli widzisz, że zostało na nim kilka okruchów znaczy, że jest idealne.
Smacznego