Sezon na świeże dynie już się zaczął. Dynie jest niskokaloryczna, beztłuszczowa, polecana jest osobom, które cierpią na zaparcia. W dyni możemy znaleźć wiele cennych minerałów i witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B3, C, beta-karoten, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk. To bardzo zdrowe warzywo i warto je jeść. Oto przepis na pyszną zupę:
Składniki:
1kg dyni
25 dkg sera żółtego w kostce
sól
pieprz
papryczka chilli
zioła (wybierz te które lubisz np. bazylię, natkę czy koperek)
1 duża cebula
4 duże marchewki
włoszczyzna
2 ząbki czosnku
imbir mielony
gałka muszkatołowa
śmietanka do zup
1 l wody
Do garnka wlej wodę, włóż pokrojoną włoszczyznę i przygotuj bulion, wrzuć również do niego obrane marchewki. Pokrój dynię, jeśli wolisz możesz kupić mrożoną w torebkach - nie poczujesz różnicy. Do wysokiego garnka wlej oliwę z oliwek - tak żeby przykryła dno, podsmaż na niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz rozgnieciony czosnek, posól, dodaj pieprz i papryczkę lub pieprz cayene. Kiedy cebulka będzie już miękka wrzuć do garnka pokrojoną w kostkę dynię. Wymieszaj. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystkie składniki bulionem, tak aby tylko przykrył kawałki dyni. Dodaj szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Gotuj aż dynia będzie miękka. Zblenduj. Każdą porcję kremu posyp startym żółtym serem oraz garścią ziół.
Smacznego!