Składniki:
2 główki sałaty rzymskiej
suszone pomidory
ser feta
cebula
2 duże świeże pomidory
5-6 anchois
oliwki
olej lub oliwa z oliwek
ocet malinowy lub ocet winny wymieszany z sokiem z malin
odrobina bazylii i oregano
Pamietaj, aby sałatę podawać zawsze na głębokich półmiskach. Dzięki temu zyskuje ona znacznie na walorach estetycznych. Nigdy nie mieszaj sałaty po przyprawieniu. Każdy robi to sam na swoim talerzu!
Umytą i wysuszoną sałatę porwij na kawałki - sałaty nigdy nie kroimy! Ułóż na dnie półmiska. Kolejno połóż pomidory pokrojone w plastry, cebulę, oliwki, suszone pomidory, anchois i ser feta pokrojony w kostki o bokach około 1 cm. Posyp ziołami. Przed podaniem na stół posól sałatę, polej oliwą, a na samym końcu octem malinowym. Nie mieszaj!