Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
szczypta soli
25 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
Składniki na wypełnienie tarty
40 dkg daktyli bez pestek
kostka masła
40 dkg pokruszonych pistacji
2 cukry waniliowe
2 kieliszki likieru migdałowego
20 dkg płatków migdałowych
Przygotowanie:
Na początek powinnaś zagnieść ciasto ze składników, które znajdziesz powyżej. Zawiń je dokładnie w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po upływie czasu rozłóż ciasto w formie, w której będziesz piec pyszną tartę. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto powinno uzyskać piękny, jasnozłoty kolor.
Kiedy ciasto będzie w piekarniku przygotuj wierzch. Pokrój daktyle i rozgnieć pistacje. W małym rondelku rozpuść masło z cukrem, dodaj pół szklanki wody i dodaj daktyle. Podgrzewaj mieszając do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wlej do rondelka likier migdałowy i wsyp płatki.
Kiedy ciasto przestygnie wyłóż na nie przygotowaną masę. Posyp rozgniecionymi pistacjami i odstaw do wystygnięcia.
Prawda, że proste? Smacznego!