Partner: Logo KobietaXL.pl

Składniki na ciasto: 

40 dkg mąki

szczypta soli

25 dkg masła

10 dkg cukru pudru

3 żółtka 

 

Składniki na wypełnienie tarty

40 dkg daktyli bez pestek

kostka masła

40 dkg pokruszonych pistacji

2 cukry waniliowe

2 kieliszki likieru migdałowego

20 dkg płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Na początek powinnaś zagnieść ciasto ze składników, które znajdziesz powyżej. Zawiń je dokładnie w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po upływie czasu rozłóż ciasto w formie, w której będziesz piec pyszną tartę. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto powinno uzyskać piękny, jasnozłoty kolor.

Kiedy ciasto będzie w piekarniku przygotuj wierzch. Pokrój daktyle i rozgnieć pistacje. W małym rondelku rozpuść masło z cukrem, dodaj pół szklanki wody i dodaj daktyle. Podgrzewaj mieszając do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wlej do rondelka likier migdałowy i wsyp płatki. 

Kiedy ciasto przestygnie wyłóż na nie przygotowaną masę. Posyp rozgniecionymi pistacjami i odstaw do wystygnięcia. 

Prawda, że proste? Smacznego!

 

 

 

Tagi:

przepisy ,  tarta ,  tarta z daktylami , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót