Do przyrządzenia tej pysznej potrawy będziesz potrzebowała:
1 szklanki ryżu do sushi
50 dkg piersi z kurczaka
1/2 kalafiora
15 dkg krewetek
2 kostki bulionowe z kurczaka
2 łyżki cukru
sól
25 dkg pieczarek
1 kieliszek wódki
Sposób przyrządzenia.
Zanim zaczniesz przygotowywać kurczaka zalej szklankę ryżu ciepłą wodą i odstaw przynajmniej na 30 minut. Odcedź ryż i ponownie zalej go ciepłą wodą - tak aby woda przykryła ryż. Dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie czasu przez 30 sekund zwiększ ogień do maksimum i gotuj jeszcze przez 20 sekund. Zdemij garnek z ryżem, przykryj go i odstaw do wystygnięcia.
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, pokrój drobno kalafior i pieczarki. Do małego garnka wlej kieliszek wódki, dodaj dwie kostki rosołowe, cukier i zalej składniki 1,5 szklanki wody. Kiedy woda się zagotuje jako pierwsze na 8 minut wrzuć krewetki, następnie na 5 minut kalafior i pieczarki. Kurczak powinien gotować się w wywarze przez około 15 minut.
Na dużym talerzu rozłóż każdy z przygotowanych składników. nie wylewaj wywaru! Polej nim całe danie.
Smacznego!