Kiszenie pozwala zachować świeżość warzyw, wraz z występującymi w nich witaminami i składnikami mineralnymi. Pomidory to warzywa wyjątkowo zdrowe. Zawierają min. witaminę C, K, witaminy z grupy B oraz dużo potasu. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit. Pomidory kwaszone obniżają pH w żołądku, są też doskonałym probiotykiem.
Do przygotowania kwaszonych pomidorów potrzebujesz:
- 2 kg pomidorów
- suchy koper
- liście dębu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki kminku
Umyj i osusz pomidory, ułóż je w garnku przedzielając gałązkami pokrojonego kopru i oczyszczonymi liśćmi dębu. W osobnym garnku zagotuj 6 szklanek wody z 2 łyżkami soli i kminku. Ostudź delikatnie wodę i zalej pomidory. Przykryj talerzykiem. Kiedy na powierzchni pomidorów pojawi się piana, przenieś naczynie do ciemnego, chłodnego miejsca. Pomidorki są gotowe do spożycia.
Smacznego!