Jeśli kochacie słodkie, soczyste arbuzy zachęcam was do wypróbowania znakomitego przepisu na orzeźwiającą słodko-kwaśną lemoniadę. Lemoniady arbuzowej nie należy dosładzać, ponieważ naturalne cukry zawarte w owocach nadadzą jej wystarczającą słodycz. Arbuzy są doskonałym sposobem, aby nawodnić organizm w upalne dni. Woda kokosowa dostarczy ci niezbędnych elektrolitów i potasu, a cytryna nada lemoniadzie ostrości. Arbuzy mają również wysoką zawartość likopenu (wyższą niż pomidory) zawierającego mnóstwo przeciwutleniaczy.
Porcję lemoniady dla 8 osób przygotujesz z podanych składników:
1 kilogram pokrojonego w kostkę arbuza (bez pestek)
1 szklanka wyciśniętego soku z cytryny
1 szklanka wody kokosowej (jeśli zamiast wody kokosowej wybierzesz naturalną polecam delikatnie gazowaną, możesz do niej również dodać odrobinę miodu)
1 szklanka malin
szczypta soli morskiej
kruszony lód
Do miksera wrzuć pokrojonego arbuza, maliny, sok z cytryny i wodę kokosową. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do dzbanka i wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Do szklanek wrzuć kruszony lód i dodaj trochę wody gazowanej. Gotowe!