Ten przepis pochodzi z Meksyku, gdzie je się bardzo dużo warzyw pod różną postacią. Z papryki przed podaniem najczęściej ściąga się skórkę i zobaczycie, jakie to łatwe. Jeśli ktoś nie lubi wegetariańskich posiłków, może do sera dodać trochę szynki.
Składniki:
4 długie papryki
3 jajka
pół szklanki mąki
olej
2 szklanki czarnej fasoli (ugotowanej, może być z puszki)
ser typu biały oscypek - miękki 400 gram
Paprykę opiekamy nad gazem (może być również opieczona w piekarniku, kładziemy ją na blasze w temperaturze około 180 stopni) aż skórka stanie się czarna, zamykamy w foliowej torebce, po czym po chwili wyjmujemy i ściągamy z niej skórkę. Rozkrajamy od góry, delikatnie wyciągamy pestki, nadziewamy pokrojonym w paski serem.
Białka z odrobiną soli ubijamy, dodajemy do nich żółtka i nadal chwilę ubijamy. Paprykę otaczamy w mące, w masie z jajek i smażymy na głębokim tłuszczu.
Fasolę miksujemy, przelewamy masę do garnka i podgrzewamy. Kilka łyżek musu wylewamy na talerz i kładziemy na nim paprykę. W oryginale - a przepis jest z Meksyku, posypujemy pokrojoną komosą. U nas może być to zielona pietruszka. Smacznego!