Tudela to miasto właśnie w regionie Navarra, gdzie szparagi jada się w każdym domu. Oto podstawowe wskazówki dotyczące ich przyrządzania:
1. Białe szparagi obieramy i obcinamy zdrewniały koniec, często w połowie szparaga.
2. Gotujemy w małej ilości wody, zeby zachować składniki odżywcze, główki nie muszą wystawać.
3. Możemy kroić na małe kawałki - je się je znacznie łatwiej.
Przepis:
1. szparagi obieramy, kroimy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10-15 minut, dodajemy sól, troszkę cukru, trochę oliwy, wrzucamy dla smaku odcięte końce
2. Ugotowane szparagi wyjmujemy, aby przestygły
3. Na gotujący sie wywar wrzucamy szparagi i dodajemy surowe jajko (można kilka, w zależności od ilości osób)
4. Kiedy jajko ugotuje się na miękko , wyciągamy na głeboki talerz szparagi, dodajemy jajko, polewamy kilkoma łyżkami wywaru i kilkoma kroplami oliwy.
Pycha! Ponieważ wczoraj dostałam szparagi od koleżanki w prezencie, dziś ugotowalam je według przepisu Virgilia. Świetny przepis!
screen youtube
Zobaczcie jak obierać szparagi i jak je przyrządzić krok po kroku: