Jadalne kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, znaną w Azji już 3000 lat temu. Stamtąd przewieziony przez Fenicjan dotarł nad Morze Śródziemne – początkowo jako środek płatniczy. Przez następne lata Aleksandria była najważniejszym ośrodkiem importu imbiru. W XIII wieku Arabowie przenieśli imbir do Afryki Wschodniej, Portugalczycy na początku XVI wieku – do Afryki Zachodniej, a Hiszpanie – na wyspy Morza Karaibskiego. Używany od wieków w kuchni azjatyckiej jest niezwykle zdrowy - wspomaga procesy trawienne, przyspiesza też metabolizm. Dodawany do różnych dań nadaje im niepowtarzalnego smaku.
A oto bardzo prosty przepis na hamburgery z indyka z dodatkiem imbiru:
Składniki:
600 g mielonego indyka
1 pęczek szpinaku
1/4 cebuli czerwonej
1/2 szklanki nasion sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
1 kawałek imbiru
Blachę wykładamy folią aluminiowa, podgrzewamy piekarnik do 170 stopni. W misce mieszamy mięso, pokrojony szpinak, posiekaną cebulę, sezam, przyprawy i drobno posiekany imbir. Formujemy hamburgery i kładziemy na blachę Pieczemy około 30 minut.