Tym razem doskonały przepis na filety mignon. To najlepsza i najsmaczniejsza część polędwicy wołowej. Steki wycinane są z jej środka. Choć przepis jest prosty, danie na tyle eleganckie, że można je zaserwować nawet dla najznamienitszych gości.
Składniki:
6 kawałków wołowiny
zmielony czarny pieprz do smaku
sól do smaku
6 plastrów boczku
Składniki na sos
250 g pieczarek
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki mąki
1 szklanka bulionu z kurczaka, może być z kostki
Pieczarki kroimy na kawałki, smażymy je z posiekanym czosnkiem na patelni. Na oddzielnej patelni robimy zasmażkę z mąki i bulionu. Do gotowej zasmażki wrzucamy usmażone pieczarki z czosnkiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Każdy plaster wołowiny owijamy boczkiem i zamykamy wykałaczką. Befsztyki smażymy na gorącym tłuszczu wedle upodobań - krwiste, medium czy dobrze wysmażone. Filet polewamy na talerzu sosem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub puree. Pycha!