Jeśli znudził wam się kurczak w tradycyjnym wydanie i nie boicie się eksperymentów kuchni, ten przepis jest dla was. Danie jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i naprawdę bardzo smaczne.
Składniki
8-10 nóżek z kurczaka
3 duże cebule
5-6 ząbków czosnku
czubata łyżka cukru
pół szklanki wody
szklanka białego wina
łyżka mąki
sól, pieprz
pęczek zielonej pietruszki
olej
Nóżki obsypujemy solą i pieprzem wedle własnego smaku, na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy je przez około 5 minut stale przekręcając. Wyjmujemy z patelni i odkładamy.
Cebulę kroimy na dość grube, nieduże piórka, czosnek na plasterki, pietruszkę myjemy o siekamy.
Na tym samym tłuszczu z kurczaka smażymy cebulę z czosnkiem aż zmięknie. Ma być biała, zblanszowana, nie zarumieniona. Dodajemy usmażone nóżki, zalewamy wodą i winem. Dodajemy mąkę i cukier. Dusimy około 10 minut aż sos nabierze właściwej konsystencji, dorzucamy zieloną pietruszkę. Danie jest gotowe. Można podawać z ryżem albo z pieczywem. Warto mieć kawałek świeżej bułki do maczania w sosie.