Jeśli macie ochotę zmienić tradycyjne ziemniaki na inny dodatek, ta sałatka spełni swoją rolę podwójnie. Zastąpi i kartofle i surówkę. A swój niebywały smak zawdzięcza ciekawemu dressingowi.
Składniki
Dla 4 osób – 6 osób
800 g gotowanych ziemniaków
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 łyżka masła
300 ml bulionu
1-2 łyżki białego octu winnego
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, obrać i ostudzić (można to zrobić dzień wcześniej). Ogórka obrać i przekroić na pół, i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać.
Roztapiamy masło w małym rondelku, dusimy w nim cebulę, dodajemy bulion, ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
W międzyczasie kroimy ziemniaki w plasterki i mieszamy z ogórkiem.
Ziemniaki polewamy ciepłym dressingiem, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać zieloną pietruszkę.