Jeśli znudziły wam się kartofle, serwowane w tradycyjnej formie, spróbujcie tego przepisu. Można je jeść same, jako wegańskie danie, można podawać do pieczonego czy smażonego mięsa.
Składniki:
kilka kartofli
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
olej lub oliwa
łyżka octu winnego
ząbek czosnku
zielona pietruszka
sól
Z octu, pietruszki, czosnku i soli robimy w moździerzu sosik do ziemniaków. Odstawiamy.
Na patelni lub garnku (musi być to naczynie z pokrywką, które będziemy mogli wstawić do piekarnika) rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebule, pod przykryciem dusimy 5 minut. Dodajemy paprykę i dusimy razem kolejne 5 minut. Wrzucamy ziemniaki, całość solimy, przykrywamy i zostawiamy na ogniu na kolejne 8 minut. Przekładamy garnek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 8 minut. Po wyjęciu danie polewamy sosem zrobionym z pietruszki, czosnku i octu.