Partner: Logo KobietaXL.pl

Składniki: 
4-5 dorodnych papryk, najlepiej różnego gatunku i koloru, 4 duże cebule, opcjonalnie bakłażan.

Wykonanie: 

Paprykę myjemy, wkładamy na blachę do rozgrzanego piekarnika. Jak tam sobie siedzi, kroimy cebulę ale grubo na ćwiartki jak jabłka i oddzielamy od siebie pióra.

Na oliwie, na małym ogniu blanszujemy cebulę. Musi pozostać śnieżnobiała i ciągnąca się. Nie rumienimy!

Zaglądamy co jakiś czas do papryki i przewracamy na boki. Jak skóra zrobi się ciemna i pęka, wyjmujemy. Jak ostygnie zaczyna się zabawa. Usuwamy skórę – sama schodzi i gniazda nasienne. Trochę upierdliwe. Jako, że rozłazi się rękach na grube pasy, nie trzeba już kroić.

W naczyniu układamy na przemian cebulę i paprykę, potem zalewamy oliwą i lekko solimy. Można usmażyć na ciągnąco bakłażana i też dodać. W Andaluzji z reguły dodają, w Katalonii nie zawsze.

Jemy na zimno, można położyć na chleb z pomidorami po hiszpańsku.. Można delikatnie dodać octu winnego, ale nie do całości, bo szybko się zepsuje. Z tego też powodu nie robimy na zapas.

 

Tu jest robiona trochę inaczej, ale zobaczycie, jak się obiera paprykę:

Zapisz

Tagi:

przepisy ,  eskalivada ,  papryka ,  wegańskie danie , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót