Podobne artykuły:
Składniki:
1/2 kg maki bezglutenowej
1/2 litra wody
15 dkg drożdży
1 łyżka oleju
Szklankę wody podgrzewamy w mikrofalówce, ma być bardzo gorąca, ale nie wrząca. Rozpuszczamy w niej drożdże i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę z wodą i olejem. Dodajemy drożdże i ugniatamy ciasto - zobaczcie na filmie. Jeśli się klei, dodajemy trochę mąki.
Ciasto przekładamy do miski wyłożonej papierem do pieczenia i nakrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny. Wyjmujemy razem z papierem i z papierem wkładamy do piekarnika. Wierzch nacinamy i smarujemy olejem. Jeśli chcecie chrupiącą skórkę, dodatkowo spryskujemy chleb wodą, nawet podczas pieczenia. Chleb pieczemy w 200 stopniach C przez 50 minut.