Partner: Logo KobietaXL.pl

Nawet w tych siermiężnych czasach PRL jadało się smacznie. Przepisy w większości przypadków były jeszcze przedwojenne i przekazywano je z matki na córkę. Oto propozycje jajecznych dań z 1956 roku.

 

 

Jajka faszerowane rzeżuchą

 

4 jajka na twardo

1łyżka majonezu

1 łyżka rzeżuchy

4 liście sałaty

paski rzodkiewki

 

Liście sałaty myjemy, suszymy, układamy na półmisku. Jajka obieramy, kroimy wzdłuż, wyjmujemy żółtka. Rzeżuchę kroimy drobno nożyczkami. Mieszamy z żółtkami, i majonezem, solimy. Wypełniamy masą białka. Układamy na półmisku i przybieramy rzodkiewkami.

 

 

Pasta chrzanowa z jajami i śmietaną


ok 10 dkg chrzanu
2 jajka ugotowane na twardo
ok 100 ml śmietany
sól, cukier, ocet

Chrzan umyj, oczyść i zetrzyj na drobnej tarce.
Ugotowane jajka posiekaj, utrzyj ze śmietaną, połącz z chrzanem.
Dodaj do smaku sól, cukier, ocet.
Podawaj do chleba lub faszeruj pastą wędlinę.



Pasta jajeczna z warzywkiem


20 dkg rzodkiewki i/lub 1 świeży ogórek
2 jajka ugotowane na twardo
ok 100 ml śmietany
siekany koperek -opcjonalnie
sól, pieprz

Umytą rzodkiewkę/ogórka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
Ugotowane jajka posiekaj, utrzyj ze śmietaną, połącz z rzodkiewką/ogórkiem i koperkiem.
Dodaj do smaku sól, pieprz.
Podawaj do chleba lub faszeruj pastą wędlinę.



Jaja w sosie szczypiorkowym


4 jajka ugotowane na twardo
ok. 100 ml śmietany
2 łyżki siekanego szczypiorku
odrobina musztardy
kilka kropel soku z cytryny lub ocet
sól, cukier

Ugotowane jajka pokój na połówki i ułóż na półmisku.
Przygotuj sos ze śmietany, szczypiorku, musztardy i przypraw.
Oblej jajka sosem.
Podawaj same lub jako dodatek do innych dań.



Jajka nadziewane śledziami


4 jajka ugotowane na twardo
2 płaty śledziowe (lub szproty, ewentualnie wędlina)
łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
pieprz do smaku

Ugotowane jajka przekrój na pół i wydrąż żółtka.
Śledzie pokrój w drobną kostkę.
Połącz z żółtkami, majonezem i przyprawami.
Uzyskaną masą faszeruj białka i ułóż na półmisku.

 

 

 Przepisy pochodzą z książki KUCHNIA POLSKA Polskie Wydawnictwo Gospodarcze Warszawa, 1956 praca zbiorowa pod redakcją Stanisława Bergera

Tagi:

jajka ,  Wielkanoc ,  przepisy , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót