Wykonanie zupy jest bardzo proste, a jej smak wyśmienity. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Składniki:
4 ziemniaki
1 cebula
4 łyżki masła
3 szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki)
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki startego sera
sól dla smaku
pieprz do smaku
szczypiorek do smaku
5 plastrów boczku
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
W garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i czosnek, drobno posiekane i podsmaż. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj bulion drobiowy i mleko.
Całość dobrze wymieszaj przez minutę i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zblenduj. Dodaj śmietanę i ser i mieszaj przez około trzy minuty, aż dobrze się połączy.
N patelni podsmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Rozlej zupę na talerze, dodaj po łyżce boczku i posyp szczypiorkiem.