Moringa zwana też "drzewem chrzanowym" rośnie w Himalajach, ma zielone liście i kremowe kwiaty. Owoce są zielone i mają do 60 cm długości. Moringa zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany. Jej właściwości zdrowotne są nieocenione, choć u nas nie jest jeszcze zbyt popularna, ale moringę w proszku kupimy już w wielu miejscach. Warto dodawać ją do różnych posiłków. Dziś przepis na sałatkę tropikalną z moringą.
Składniki:
1 sałata
4 plastry ananasa – może być z puszki
2 mandarynki
1 ogórek
2 ząbki czosnku
2 owoce kiwi
pół pęczku zielonej pietruszki
Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki moringi w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kiwi i mandarynki obieramy, kroimy na cząstki, plastry ananasa dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce sałatę z owocami i ogórkiem, wyciskamy praską dwa ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną pietruszkę i jeszcze raz mieszamy.
Składniki na sos mieszamy dokładnie w małej miseczce, polewamy sałatkę i delikatnie rozprowadzamy sos dwoma widelcami przekładając sałatkę.