mamy sezon na pomidory i warto to wykorzystać. Domową pastę możesz przyprawić wedle uznania, do podanego przepisu możesz dodać ulubione zioła czy przyprawy. Jest zdrowa i pozbawiona chemii czy konserwantów, w zimie będzie idealnym dodatkiem do różnych potraw.
Składniki:
1 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
sól do smaku
2 łyżeczki cukru
olej
suszona pietruszka
Pomidory obieramy ze skórki, wyciągamy pestki, czosnek obieramy, kroimy drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, za chwilę pomidory pokrojone w kostkę. Dodajemy sól, cukier, pietruszkę, smażymy około pół godziny. Potem rozcieramy blenderem i trzymamy na małym ogniu około 20 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, nie powinny do siebie dotykać. Ustawiamy temperaturę na 140 stopni i zostawiamy na 30 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik. Zostawiamy słoiki na pół godziny, wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem na blacie do wystygnięcia.