Sos kebab doskonale komponuje się z sałatkami, białymi mięsami, wrapami, tempurą (warzywami lub mięsem), falafelem… cokolwiek macie w domu. W dodatku jest pyszny i ożywczy. Jak zrobić szaszłyki z kurczaka z tym wspaniałym sosem? Przepis jest bardzo prosty!
Składniki:
Sos
¾ szklanki gęstego naturalnego jogurtu
1 łyżka świeżego soku z cytryny
¾ szklanki ogórka bez pestek, pokrojonego w drobną kostkę
½ łyżki posiekanego świeżego koperku
½ łyżki mielonej świeżej mięty
½ łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
Szaszłyki z kurczaka
500 g piersi z kurczaka w kostkach 2,5 cm
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego oregano
1 ząbek czosnku, posiekany
1 ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
W misce połącz składniki na sos kebab, dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki.
Do oddzielnej miski daj sok z cytryny, oliwę z oliwek, oregano, czosnek, sól i pieprz. Zanurz w sosie kurczaka, odstaw na 2-3 godziny. Wyjmij kurczaka i połóż na patyczkach do szaszłyków. Rozgrzej grill jeśli masz w piekarniku, można też szaszłyki usmażyć na patelni. Piecz przez 12-15 minut, regularnie obracając szpikulec, aby nie były surowe w środku.
Przełóż na talerze. Podawaj z sosem.
Do tego dania można dodać frytki, biały ryż, pokrojone pomidory, czerwoną cebulę lub pyszną sałatkę grecką.
Jeśli nie chcesz czekać, aż kurczak się zamarynuje, możesz użyć wybranej przez siebie przyprawy, posypać nią kostki kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut.
Jeśli chcesz, aby kurczak miał dużo smaku i był super soczysty, możesz pozostawić go na noc do marynowania w lodówce.