Kapusta wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C. 100 g kapusty dostarcza aż ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Kapusta obniża poziom złego cholesterolu we krwi, poprawia stan cery, włosów i paznokci. Poza tym kapusta jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B i kwasu foliowego, a także składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Dlatego jedzmy jej jak najwięcej. Podajemy więc prosty przepis na surówkę z młodej kapusty, a jeden trik sprawi, że będzie się ona rozpływać wręcz w ustach!
Składniki:
mała główka kapusty
pęczek koperku
sól
cukier
ocet winny
olej
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i solimy. Robimy to około godziny przed podaniem surówki. Dokładnie ugniatamy kapustę widelcem w misce - to sprawi, że puści sok i będzie miękka!
Odstawiamy kapustę. Surówkę doprawiamy przed podaniem. Dodajemy drobno pokrojony koperek, trochę octu i trochę cukru oraz pieprzu - wedle własnego uznania. Zalewamy olejem i mieszamy. PYCHA!