Truskawki w 100 gramach mają zaledwie 32,5 kalorii! Składają się głównie z wody, są więc doskonałym pożywieniem dla osób cierpiących na obrzęki. Są bardzo zdrowe dla osób chorych na serce. Nie powinny ich jednak spożywać osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych, zapalenia jelita grubego czy chorób jelit. A ponieważ zaczyna się na nie sezon, podajemy przepis na jeden z lepszych deserów truskawkowych.
Potrzebujemy:
4 jajka
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
łyżkę wanilii rozpuszczonej (może być rozmieszany olejek waniliowy) ewentualnie cukier wanilinowy
12 dorodnych truskawek
Garnek płuczemy zimną wodą, wlewamy do niego mleko i wanilię, stawiamy na małym ogniu. Żółtka rozcieramy z cukrem aż zaczną być białe. Dodajemy do nich łyżkę ciepłego mleka i mieszamy. Całość wlewamy do garnka z mlekiem i chwilę gotujemy. Masę przelewamy do miski, którą wstawiamy do garnka lub miski z wodą, aby sie schłodziła.
Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Układamy w szklankach, po czym zalewamy kremem. Trzymamy w lodówce do chwili podania.