Nazwa jajka Napoleona ma pochodzić od słynnego francuskiego cesarza. Podobno nie lubił on czekać długo na obiad, bo nigdy nie miał czasu, a jajka tak robione nie wymagają długiej pracy.
Składniki dla 4 osób:
4 jajka
100 gram bułki lekko czerstwej
100 gram mozzarelli
1 zielona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 gram masła
sól, oregano - wedle gustu
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone drobno paprykę, cebule i czosnek, solimy, smażymy 3 minuty. Przekładamy równe porcje do 4 żaroodpornych miseczek, lub jednego większego naczynia. Na tej samej patelni robimy grzanki z bułki pokrojonej w kostkę. Kiedy się lekko zarumienią, dorzucamy je do warzyw. Mozzarellę kruszymy i posypujmy po wierzchu. Wbijamy delikatnie jajko, tak, aby nie rozlać żółtka. Solimy i i posypujemy oregano. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 10- 12 minut.