Podobno jajka te uwielbiała królowa Katarzyna Medycejska. To ona zawiozła przepis z Florencji (razem z przepisem na beszamel) na dwór francuski po zaślubinach z Henrykiem II. Obecnie każde potrawy podawane na szpinaku i sosie beszamelowym z tartym serem lub sosem Mornay nazywane są „florenckimi”.
Jak zrobić pyszne jajka ze szpinakiem i beszamelem?
Składniki dla 4 osób:
4 jajka
100 gram szpinaku
60 gram masła
500 ml mleka
100 gram tartego parmezanu
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy kilka minut, lekko solimy. Dorzucamy umyty szpinak, solimy i smażymy kolejne kilka minut. Wrzucamy mąkę i dobrze rozprowadzamy. Dodajemy mleko, a kiedy się podgrzeje wrzucamy ser. Na wolnym ogniu mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Sos przekładamy do małych żaroodpornych miseczek lub jednego większego naczynia. Wbijamy delikatnie jajka i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 10 - 12 minut.