Kolendra ma też szereg właściwości zdrowotnych. Jest stosowana m.in. na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie. Dlatego warto po nią sięgać.
Jak przygotować sos z kolendry?
Składniki:
2 szklanki posiekanej kolendry (liście i łodygi)
4 ząbki czosnku
½ filiżanki niesłodzonego jogurtu
½ szklanki śmietany
¼ szklanki świeżego soku z cytryny
¼ szklanki oliwy z oliwek
½ łyżeczka kminku mielonego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umieść składniki w robocie kuchennym lub blenderze. Blenduj, aż składniki zostaną równomiernie zintegrowane, a mieszanina będzie gładka i kremowa.
Skosztuj i dodaj sól i pieprz do smaku.
Blenduj ponownie przez 1 minutę.
Uwielbiasz ostre sosy? Możesz dodać 1 papryczkę jalapeño.
Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Możesz użyć sosu nie tylko do mięsa, ale też do ziemniaków, tacos, burrito, lub jako dip do chipsów.