Tiramisu cappuccino
Tradycyjne tiramisu składa się z espresso, biszkoptów, serka mascarpone, żółtek, startej gorzkiej czekolady i cukru. Aby przygotować doskonałe espresso, możemy użyć urządzenia Nespresso Barista, dzięki czemu skrócimy czas przygotowania deseru. Rodzaj wybranej przez nas kawy ma kluczowe znaczenie – warto wykorzystać kapsułkę z kawą Nespresso Ispirazione Venezia z wyraźnym aromatem zbóż i nutą słodkiego karmelu. Jak przygotować pysze tiramisu w szklance? Na jedną porcję będziemy potrzebować następujących składników:
-
kapsułka kawy Nespresso Ispirazione Venezia
-
100 ml śmietanki 36%
-
30 ml bitej śmietany
-
100 ml mleka półtłustego
-
kilka biszkoptów
-
1 kostkę czekolady
-
odrobinę syropu migdałowego
-
szczyptę kakao
W pierwszej kolejności należy wlać śmietankę do urządzenia Nespresso Barista i wybrać przepis „Espresso Con Panna”. Po ubiciu śmietanki czas na przygotowanie mlecznej pianki. Wlewamy je do urządzenia Barista i wybieramy opcję „Cappuccino”. Jest to najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie idealnej bitej śmietany i mlecznej pianki, jednak można również wykorzystać zwykły mikser lub spieniacz do mleka, kontrolując stopień ubicia składników – należy odpowiednio wyczuć moment, aby nie przebić śmietanki, w przeciwnym razie będzie trzeba powtarzać proces od nowa. Następnie należy włożyć kostkę czekolady do przezroczystej szklanki od cappuccino, dodać syrop migdałowy i zalać całość gotową kawą (40 ml). Kładziemy na wierzch bitą śmietanę, mleczną piankę, posypujemy kakao i gotowe! Deser podajemy z biszkoptami.
Tiramisu z lodami czekoladowymi
Ta wersja tiramisu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kawy i czekoladowego smaku. Pobudzający deser znakomicie smakuje zarówno z kruchymi ciasteczkami Langues de chat, jak i kruszonymi biszkoptami. Przepisy na tiramisu, takie jak ten, mogą być niezwykle szybkie w przygotowaniu i jednocześnie zachwycać oryginalnym, pysznym smakiem. Do przygotowania tiramisu w szklance będą potrzebne następujące składniki:
-
40 ml espresso
-
kulka lodów czekoladowych
-
starta czekolada
-
100 ml mleka
-
ciasteczka
Kawowe tiramisu w szklance można przyrządzić z pomocą zwykłej kawiarki lub ekspresu kapsułkowego Essenza Plus od Nespresso, wybierając kapsułkę Ristretto lub Ristretto Decaffeinato. Na spodzie wysokiej przezroczystej szklanki układamy kulkę lodów i kawałki ciasteczek. Następnie przygotowujemy espresso i wlewamy do szklanki. Na koniec należy przygotować piankę z zimnego mleka. W automatycznym spieniaczu Nespresso Aeroccino zrobimy to w zaledwie kilka chwil. Jeżeli jednak wykorzystujemy zwykły spieniacz, warto przyrządzić piankę trochę wcześniej. Gotową mleczną piankę układamy na kawie i posypujemy startą czekoladą. Smacznego!