Występuje w kilku odmianach i przepisy nieco się od siebie mogą różnić. Podstawą są niezmiennie ziemniaki gotowane w mundurkach i majonez. Sałatka jest prosta w wykonaniu, jest bardzo sycąca i z powodzeniem wystarczy na kolację.
Składniki:
800 g ziemniaków
6 ugotowanych parówki
8 pikli słodko-kwaśnych lub 8 ogórków konserwowych o słodkim posmaku
1 szczypiorek
3 jajka na twardo
Sos
5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, czyli bez obierania. Po ugotowaniu odcedzamy, poczekamy jak ostygną i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski.
Parówki i ogórki kroimy w plastry, jajka w kostkę. Dodajemy do ziemniaków. Drobno siekamy szczypiorek, dorzucamy do miski. Dodajemy sól, opcjonalnie pieprz.
Majonez blendujemy z musztardą, zalewamy sałatkę sosem, mieszamy i gotowe.