Głowy karpia kupimy bez problemu na stoisku rybnym. Do naszego barszczu potrzebujemy zaledwie dwie sztuki. Oto lista składników:
- 2 głowy karpia
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- średni seler
- mały por
- 5 średnich buraków
- liść laurowy kilka sztuk
- ziele angielskie
- 1 główka czosnek
- około 3 litrów wody
- sól, pieprz, majeranek, cukier i ocet do smaku
Wykonanie:
Głowy karpia dokładnie myjemy. Usuwamy skrzela. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa, łącznie z 4 burakami. Dorzucamy głowy od karpia, ziele angielskie, liść laurowy, solimy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy ostatniego buraka pokrojonego w plastry, ocet (wedle uznania do smaku) oraz majeranek i pokrojony czosnek. Garnek zdejmujemy z kuchenki na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak. Pamiętajmy, że ostatni dodany burak ma dać piękny kolor, po jego wrzuceniu nie doprowadzamy barszczu do wrzenia. Jeśli chcemy, by barszcz miał intensywny czerwony kolor, możemy dodać odrobinę barszczu w koncentracie.
Barszczyk podajemy z uszkami.