Przepis jest prosty, a zrobione w ten sposób śledzie mogą być bazą do zrobienia ich w śmietanie czy z innymi ulubionymi składnikami. Czego potrzebujemy?
2 tacki filetów śledziowych
4 niewielkie cebule
trochę ziela angielskiego
kilka listków laurowych
¼ szklanki octu spirytusowego
1 łyżka cukru
olej
Najpierw robimy zalewę. 1 łyżkę cukru rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Dodajemy ¼ szklanki octu, ziele angielskie i liść laurowy. Śledzie wyciągamy z tacek, odsączamy, wkładamy do miski i wlewamy zalewę. Zostawiamy na 2-3 godziny.
W międzyczasie kroimy w piórka cebulę, wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia.
Po upływie 2-3 godzin wyciągamy śledzie z zalewy, dokładnie odsączamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie. Zalewamy olejem. Zostawiamy na jeden dzień, aby się „przegryzły”.